Nederlands | English | Français
Over mijn materiaal

Over het gebruik van wilgentenen

Eigen aan een ambacht is het handwerk gericht op de productie en verwerking van materialen. In een ambacht zoals mandenvlechten met wilgentenen is het gebruik van de juiste materialen eens zo belangrijk. 

Wilgentenen, of waterloten van een wilg, zijn de lange rechte scheuten die gevormd worden nadat een wilg wordt geknot. De wilg (Salix) is een geslacht van tweehuizige bomen en struiken uit de wilgenfamilie en komt in België voor langs sloten en plassen. Als boom kennen we de wilg vooral als de knotwilg en de treurwilg (Salix babylonica)

Kwaliteit en duurzaamheid zijn twee waarden die voor mij als persoon en ambacht belangrijk zijn. Door vakmanschap en het gebruik van  materialen met een ecologische waarde, doe ik mijn best om dit ook door te voeren in al mijn werk.

Zelf ben ik geen kweker, en daardoor ben ik dus op zoek gegaan naar een goede kweker om mee samen te werken. De Vos BVBA is een bedrijf gevestigd in België waar ik ongeveer 99% van mijn materiaal ga halen. Op deze manier probeer ik mijn steentje bij te dragen om mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

Af en toe wanneer ik op markten ga demonstreren of cursus ga geven in het buitenland, zoals in Lichtenfels Duitsland, koop ik werkgerief en andere soorten wilgentenen bij Hans Ender en Schardt KG.

 

Meer info omtrent het kweekproces van de wilgentenen en het gebruik er van komt snel, dus stay up to date!  


Hallo, ik ben Lieve Lieckens en ben ambachtelijk mandenvlechtster van beroep.

Ik ben gespecialiseerd in manden vlechten op maat, het maken van reuzen en het leveren van diensten zoals cursussen en presentaties. Kwaliteit wordt verzekerd door het gebruik van de juiste materialen en door vakmanschap. Al mijn producten zijn ecologisch en duurzaam.

Interesse? Contacteer me!

×