Nederlands | English | Français
Wat is een reus & hoe past het in de Belgische cultuur?

Meer info over de befaamde Reuzen van België 

Reuzen, wat zijn dat eigenlijk, een waarom heeft men dat in België? 

Geschiedenis van de reus

Wanneer we het hebben over reuzen, spreekt het vaak tot ieders verbeelding en duiken deze wezens al op in oude verhalen en legenden. Zo zijn er helemaal vanuit de Griekse mythologie tot de hedendaagse Hagrid uit Harry Potter talrijke reuzen te vinden. 

Reuzen worden gewoonlijk voorgesteld als gigantische figuren met veel kracht. In de Middeleeuwen werden op deze manier dan ook soms gigantische poppen gebouwd om deze figuren tot leven te brengen. Ook in België dateren de eerste reuzen al honderden jaren terug. Het Ros Beiaard van Dendermonde is waarschijnlijk een van de meest gekende reuzen in de Belgische reuzencultuur en dateert uit de late 15e eeuw. Hoewel in veel gebieden de reuzencultuur ondertussen is uitgedoofd, is dit in België niet het geval. Voor het hele verhaal kan je op Reuzen in Vlaanderen verder lezen.

Het geboren worden van een reus   

Traditie wil dat reuzen niet gemaakt worden, maar effectief geboren worden. Dit komt waarschijnlijk vanuit de Middeleeuwen toen ze al gebruikt werden om fantastische figuren echt tot leven te laten brengen door middel van een reus. 

Uiteraard gaat er heel wat werk aan vooraf om een reus geboren te laten worden. In dit proces verzorg ik het maken van het onderstel, bovenstuk en de armen. Daarbovenop komen dan nog de kleren, het kopstuk, en de effectieve mensen die de reuzen dragen. 

In Ath, Wallonië kan je "La maison des Géants" gaan bezichtigen waar een hele collectie en expositie is tentoongesteld van de Belgische Reuzencultuur. Toen ik nog maar net reuzen maakte, heb ik per toeval de kans gekregen om voor hun bij wijze van proef een onderstel van een reus te maken. Ze waren hier heel tevreden over het resultaat en sindsdien maak ik reuzen voor reuzengildes, particulieren, stads- en gemeentebesturen, en zo verder. 

 


Reuzen in Antwerpen .pdf

  De Tiense Reuzen

Hallo, ik ben Lieve Lieckens en ben ambachtelijk mandenvlechtster van beroep.

Ik ben gespecialiseerd in manden vlechten op maat, het maken van reuzen en het leveren van diensten zoals cursussen en presentaties. Kwaliteit wordt verzekerd door het gebruik van de juiste materialen en door vakmanschap. Al mijn producten zijn ecologisch en duurzaam.

Interesse? Contacteer me!

×